lördag, februari 02, 2008

Amning på väg ut i kylan

Något jag kommer att minnas från år 2007 är att jag lyckades få in en längre insändare i Dagens Nyheter i höstas! De gav till och med en fotograf i uppdrag att arrangera en passande fotoillustration till texten, artikeln upptog nästan en helsida med en stor bild. Det kändes häftigt! Stort - både läskigt och roligt. Det är många som har kommenterat att de har läst den. Dessutom ringde en kvinna från Sveriges Radio Jönköping och ville intervjua mig, de ägnade första timmen av deras eftermiddagsprogram åt ämnet och pratade med folk på stan, intervjuade några mammor och hade en telefonsluss där folk fick ringa in och säga sin mening. Ringar på vattnet ... :-)


Här är texten:

----------------------------------------------------
FÖR BARA NÅGRA ÅR sedan betraktades amning som något både mysigt och hälsosamt. Föräldralediga mammor invaderade stans kaféer med sina barnvagnar, amningströjor och en känsla av samma självklara rätt till det offentliga rummet och möjligheten att få njuta av en latte som alla andra. I dag är amningen åter på väg ut i kylan, och uppfattningen att mammor bör sitta hemma eller gå in på toaletten om de ska amma sprider sig. Allt oftare hör man talas om hur ammande mammor avvisats från restauranger och kaféer, och nu uppmanas kommunpolitiker att inte amma på möten. Varifrån kommer uttrycket "att amma offentligt"? Egentligen rör det sig bara om att amma barnet där man befi nner sig när barnet behöver ammas. Man säger knappast att man "äter en smörgås offentligt" eller talar om "offentligt kaffedrickande".

ATT AMMA ÄR ett normalt samspel mellan mamman och barnet, inte en provocerande handling. Ammande mödrar brukar vara diskreta och har ofta speciella amningströjor på sig och visar sällan särskilt mycket hud. Men när det har gått så långt att kvinnor i dag antingen lägger en stor fi lt över barnets huvud, ammar på toaletten, eller känner sig tvingade att ge barnet nappflaska i stället för bröstet ute på stan, så har något gått snett. Vill vi vuxna äta lunch under en filt? Skulle vi vilja äta på en toalett? Var finns respekten för det lilla barnets behov?

NÄR AMNING PÅ KAFÉER och restauranger fördöms påstås det ofta att om det är naturligt att amma, så är kiss, bajs och sex minsann också naturligt. Men varför jämföra amning med något så långsökt, i stället för med vuxnas ätande vid matbordet? Ett annat argument för att kräva att mamman ammar i smyg är föreställningen om att ingen störs av det. Men det är rimligt att anta att det faktiskt är störande för mamman och barnet att tvingas lämna sitt sällskap för att sitta ute på en toalett. Är Sverige så amningsvänligt som ofta hävdas? Attityderna mot amning har hårdnat på senare år, samtidigt som frekvensen helammade barn har sjunkit kraftigt efter en topp på 90-talet. Men rätten att amma för den som vill handlar också om rätten att få bestämma över sin kropp, och om rätten att få vara nära sitt barn utan att utestängas från samhällslivet. Att kvinnor med barn som ammas har rätt att delta i det offentliga rummet på samma villkor som alla andra, är en principiellt viktig fråga.
----------------------------------------------------

2 kommentarer:

Tina (Hannahs lilla blogg) sa...

Sanslöst bra skrivet!

m.k.b. sa...

Bra insändare, men jag vill bara kommentera att anledningen till att man ammar med en filt över sig behöver inte vara att man ser på det som något skamligt eller att man tycker att andra ska slippa se en amma. Jag gör det för att mitt barn behöver skärmas från skarpt ljus och intryck när han ammar. Under en sjal somnar han gärna vid bröstet.