lördag, februari 02, 2008

Vad gör man om barnet börjar bitas vid amningen?

Många barn, om än inte alla, bits någon gång. Ofta händer det i samband med att de får tänder och det kliar i munnen, med de kan även bitas utan tänder och det gör också ont. Eller så kan de göra som min äldsta dotter gjorde och plötsligt börja bitas som ett "festligt" bus när hon var 14 månader.

Men det går att lära dem att det inte är okej! Man ska inte skälla på barnet och göra en stor sak av det. Det kan få motsatt effekt, det blir ännu mer spännande och de vill se reaktionen igen. Åtminstone när det gäller större barn, små kanske kan bli skrämda och koppla ihop amningen med det sedan och då kan det ju också bli besvärligt.

Det är effektivt att alltid avbryta amningspasset direkt vid bett så att barnet upptäcker att konsekvensen blir att det inte får amma om det biter. Man kan säga nej bestämt, och säga och visa att det gör ont, men man ska inte göra för mycket väsen av saken. "Om man biter får man inte amma" sa jag ett tag. Men det är inte säkert att man behöver säga någonting alls. För mig så tog det bara ett par dagar att få helt stopp på bitandet efter att jag följt de här råden, och då bet hon förskräckligt mycket dagarna innan dess, och bara skrattade ju mer jag sa ifrån - kanske för att göra mig glad igen, de är ju vana att man ler tillbaka om de är gulliga och skrattar? När jag sedan nekade henne att få amma var hon jätteförtvivlad och bara grät. Det kändes jättehemskt när vi var mitt upp i det, men gick så snabbt och lätt att få stopp på när jag fick bra råd.

Andra tips är att hålla barnet tätt tryckt intill sig under amningen och se till att det har så mycket bröst som möjligt i munnen, då är det mycket svårare att bita ihop. Om barnet biter i slutet av amningspasset när det mer ligger och gosesnuttar så kan man behöva korta av amningen under en period. Min dotter bet i början och det funkade ändå att få henne att sluta upp med bitandet.

Om barnet biter så ska man stoppa in ett finger i mungipan på det och bända loss det försiktigt, akta sig för att dra barnet ifrån sig instinktivt, då kan man skada bröstet. Det bästa är att trycka det tätare intill sig istället.

Flaska är bra att undvika helt och hållet, det strular ofta till det och många barn biter när de fått flaska. Jag har också hört de som biter när de fått pipmugg, åtminstone spillfri sådan. Det är väl mindre risk att amningen störs av pipmugg än flaska, men ingetdera är vare sig oproblematiskt eller nödvändigt och barnet kan lära sig att dricka ur glas eller lapa ur drickskål direkt istället. Man ska ju ändå inte använda nappflaska eller pipmugg som vuxen och man behöver faktiskt inte gå den omvägen till att lära sig dricka ur vanligt glas, tänker jag.

1 kommentar:

Lisa sa...

Hej! Hittade hit via Amningsbloggen. Tack för tipsen! Min bebis biter inte så mycket än, för han har bara två tänder, men jag vill ha så mycket kunskap som möjligt så att jag inte måste sluta amma när det kommer fler tänder!