torsdag, januari 21, 2010

Det går lika bra med selleri?

Ja, när man talar om trollen ploppar det förstås upp ännu en förståsigpåare i pressen som vill tala om att det går lika bra med flaska som med amning.

Det är någonting känsloladdat med amning som får folk att kasta all objektivitet och saklighet över bord. Det verkar finnas en politisk agenda här som gör det viktigt att bevisa att amning är helt onödigt av frihets- eller rättvisoskäl. Och då får all vetenskaplighet stryka på foten. Det vilar något av Jantelagen över det här, och kanske är det vad som provocerar mig mest. Det går liksom inte acceptera att amning kan vara nyttigt om inte alla kan amma. Är det inte helt rättvist så får det inte finnas några hälsofördelar med amning, för då kan de som inte kan amma få dåligt samvete. Som om verkligheten vore så enkel!

Ofta blir de här debattinläggen grovt generaliserande, men Sven M Carlsens är något i hästväg. http://sydsvenskan.se/sverige/article621800/Flaska-lika-bra-som-brost.html Han utgår från sin egen forskning om testosteron, vilket i sig är intressant, men den roll det spelar verkar överdriven. Han verkar helt okunnig om att amning är en teknik man kan behöva stöd och hjälp att lära sig, och han drar långtgående slutsatser från en vitrysk studie som verkar vara rätt olika de slutsatser forsknarna som gjorde den vitryska studien själva dragit. (Läs deras pressmeddelande här!http://www.rikshospitalet.no/ikbViewer/page/no/pages/hygiene/aktuelt/artikkel?p_doc=460733 )

Studien handlade bland annat om just vilken stor skillnad det var i amningsfrekvensen mellan mammor som fött på "Baby friendly hostitals" där de arbetar enligt de tio stegen, och mammor som fött på sjukhus som inte var amningsvänliga! Men de vitryska kvinnorna ammade i mindre utsträckning och kortare tid än svenska kvinnor ändå över lag, så att som Sven M Carlsen gör att använda studien som ett bevis för att amning inte har några som helst hälsofördelar alls är ganska märkligt. Den stora mängd studier som visar på fördelar med amning i I-länder är han antingen okunnig om eller väljer att inte låtsas om.

Men vad är då hans bevis för att flaska är likvärdigt? Jo, det var inte någon skillnad i förekomst av allergier efter 6,5 år. Men varför har allergier blivit liktydligt med all hälsa i den nordiska debatten? Är inte diabetes också hälsa? Öroninflammationer? Urinvägsinfektioner? Övre luftvägsinfektioner? Mag och tarmbesvär? Dessutom gör han en logisk tankevurpa här eftersom han trots allt säger att det var fler allergier hos flaskbarnen vid 1 års ålder. Även om en allergi växer bort efter 4-5 år så är det ju jobbigt att ständigt tänka på specialkost och vara orolig att barnet får i sig något den mår dåligt av. Men det kanske inte Carlsen heller räknar till begreppet "hälsa"?

Dessutom drar han upp den gamla myten om att det bara är förorenat vatten som farligt.


– I Afrika och Asien har amningen en betydande hälsoeffekt eftersom
bröstmjölksersättningen oftast (sic!)blandas ut i förorenat vatten. Men det är inte
rimligt att hålla kvinnor i industriländer som gisslan på grund av ett problem i
utvecklingsländerna.
Att jämföra amning med en gisslansituation avslöjar en väldigt amningsfientlig inställning, men än mer skrämmade är väl den grovt generaliserade bilden av två enorma kontinenter med såväl rika som fattiga länder som ett enda stort flyktingläger med smutsigt vatten.

Men är det verkligen någon som har hävdat att svenska barn skulle dö i diarresjukdomar om de inte ammades? Är det alls någon som ens tror det? Är hälsa bara liv eller död? När man pratar om att det är nyttigt med fisk, frukt eller motion så utbryter aldrig den här typen av moralpanik. Ingen tror att man dör av att hoppa över fisken, ingen ligger väl sömnlös över att barnen inte fick grönsaker till middagen? Ingen hävdar heller att motion, kost och vikt är helt onödigt ur hälsoperspektiv bara för att vi som inte alltid gör allting rätt kan känna att det är orättvist? Och visst kan man må bra ändå! Men det betyder inte att kost och motion helt saknar betydelse!

Jag skulle önska mer rim och reson också i amningsdebatten! Information om amning ska vara saklig och objektiv. Det blir det inte när man lättvindigt avfärdar alla hälsofördelar med humanmjölk för människor utan att vara särskilt insatt.Han tycker därför det är dags att sluta skuldbelägga kvinnor som inte kan eller
vill amma.
– Det finns många goda skäl att amma, men omsorg om barnets hälsa
hör inte till dem.

Varför kan man inte både erkänna fördelar med amning och att amning inte alltid fungerar bra för alla? Och att man inte behöver göra "alla rätt" för att duga som mamma! Varför ska det vara skottpengar på mammor som inte ammar även om amning har hälsofördelar? Varför måste diskussionen om skuldbeläggande alltid utgå från påståendet att amning är helt onödigt, ja till och med något förlegat och dåligt? Det är något obehagligt plikttänkande som genomsyrar det resonemanget. Kan man inte vara en bra mamma om man inte ammar även om bröstmjölk är nyttigt, undrar jag? Det verkar ligga en sådan föreställning i botten eftersom det är så viktig att avfärda bröstmjölkens immunlogiska faktorer. Men är det verkligen amningen som avgör hur man är som mamma?Sven M Carlsen säger att hans egen forskning visar på ett klart samband mellan halten av det manliga könshormonet testosteron och en kvinnas förmåga att amma. Ju högre halt desto svårare har hon att få igång mjölkproduktionen.– Bland annat har rökare och överviktiga högre testosteronhalter under graviditeten, säger Sven M Carlsen. Det är därför inte direkt kvinnans inställning och vilja att amma som styr om hon också kan amma.

Skuld ska man väl inte behöva ha för att man inte ammat oavsett orsaken? Dessutom - rökning och övervikt är ju behäftat med otroligt mycket skuld och skam! Man skulle kunna läsa det så här: Röker man ellert äter fel så har man verkligen dålig karaktär och är en osund själ i en osund kropp, och är man himla usel så får man ju fatta att det påverkar ens hormonnivåer så illa att man absolut inte kommer att kunna amma. Är man överviktig eller rökare och misslyckats med amningen och läser det så är ju det påståendet också skuldbeläggande!

Visst är det intressant med testosteronet, men mjölkproduktionen styrs ju av fler hormoner och det finns så mycket man kan göra för att påverka. Amning är ett komplext pussel av många bitar. Att ytterligare en pusselbit kan läggas till bordet, betyder inte att resten kan svepas ned på mattan i en handvändning, Sven M Carlsen.

9 kommentarer:

Amiechan sa...

Bra skrivet!

Cecilia sa...

En sak till ...

Och självklart blir också ammade barn sjuka, ingen hävdar väl att amning är magi! Jag har själv suttit större delen av natten och försökt sova halvsittande med ett krupphostande barn i famnen i natt. Mindre kul ...

Men det betyder inte att bröstmjölken saknar antikroppar som ger ett visst skydd. Men när det gäller amning verkar det vara svårt att hålla isär individnivå och befolkningsnivåer och den privata erfarenheten upphöjd ofta till allmän sanning. På ett sätt som aldrig skulle accepteras när det gäller andra frågor! Ingen skulle väl våga hävda att rökning inte orsakar cancer bara för att man inte själv fått cancer om man rökt hela sitt liv? Men när det gäller amning framförs den typen av "bevis" för att ersättning är minst lika bra som bröstmjölk hela tiden.

Anonym sa...

Jag tror inte han sveper ner alla pusselbitar.. och varenda människa som är född med något innanför pannbenet bör förstå att amning är det bästa! Det tror jag alla gör. När det fungerar är det klockrent men när det inte gör det så är det inte hela världen... det kanske är mer det de försöker peka på? Jag hoppas för er skull att ni själva inte behöver uppleva känslan att inte klara av att amma, att det inte fungerar.. att mjölken sinar och barnet skriker... Men OM ni får uppleva det, kommer ni förstå varför en flaskmamma ibland kan behöva få höra att hon faktiskt duger ändå och att barnet kommer må bra ändå!

Cecilia sa...

Anonym, jag hade det själv jättesvårt att amma mitt första barn. Det ÄR jättejobbigt när man sitter där med blödande bröst och gråter och barnet rasar i vikt - visst, jag var enormt ledsen då! Men jag tycker ändå att artikeln i Sydsvenskan var osaklig. Sven M Carseln verkar dåligt insatt i amningsfrågor.

Och varför kan inte flaska duga även om amning har hälsofördelar som är vetenskapligt belagda? Det är det jag ifrågasätter.

Cecilia sa...

Hej igen! Nu har jag uppdaterat inlägget med länk till pressmedelande från forskarna som också har reagerat på hur Carlsen feltolkat resultaten!

Visst behöver man få höra att man duger och att mammaförmågan inte sitter i amningen! Men generaliserande och felaktigt dragna slutsatser tror jag ingen behöver.

Evasleva sa...

Det är jäkligt kränkande att få höra att jag är gisslan för att jag ammar. Konstig inställning!

Håller med om att debatten verkar väldigt onyanserad.

Cecilia sa...

Evasleva: Jag tror att han kanske menar något i stil med att vi bara skulle amma för att föregå med gott exempel? Men jag tror ju att många faktiskt ammar för att de tycker att det är praktiskt och mysigt. Och avkopplande! Man får ju samma oxytocinpåslag som av att få massage! Jag tycker att det är på tok för mycket pliktperspektiv när det gäller amningsdebatten. Även när det gäller hälsa! Kvinnor borde få mer information om hur amning kan skydda deras egen hälsa när det gäller tex minskad risk för bröstcancer.

Metrofarsan sa...

Artikeln i SDS är lika snedvriden som amningsbloggens artiklar oftast är. Den trappar bara igång "kriget" som tydligen måste finnas. Varför inte fokusera på och respektera föräldrars egna val?

Evasleva: Jorden kretsar inte runt dig.

Cecilia sa...

Jag skulle vilja lyfta fram amning som en _möjlighet_ och komma bort från "plikttänkandet" kring amning. Jag tycker liksom du Metrofarsan, att valfrihet är en enormt viktig fråga att fokusera på! Men det som kommer fram så tydligt i den här Vitryska studien är hur vårdens kunskaper och rutiner begränsar det fria valet. Det är omöjligt för mammor att välja att amma om det inte finns rätt stöd och hjälp. Det går alltid att välja att _inte_ amma, och mycket mer kan också göras för att stödja mammor som inte ammar och bemöta dem på ett bra sätt.

Men för att valfriheten inte bara ska bli tomma ord, om amning verkligen ska kunna finnas som ett möjligt, smärtfritt och okomplicerat valalternativ och inte enbart är ett val i teorin så är jag övertygad om att man måste kämpa för att det ska satsas på ett kompetent amningsstöd.

Ett amningskrig önskar jag verkligen inte delta i, men media gillar ju polarisering och vill gärna framställa debatt som svart och vit. Metrofarsan, om du inte heller vill delta i något krig så kanske du kan börja med att inte ge onödiga kängor till evasleva?